camera instellingen

header-peach

Haal nog meer uit je camera

Schiet je in de automatische stand van jouw camera ? Geen zorgen, iedere fotograaf is in de automatische stand begonnen. Ja ik ook, pas toen ik naar de Fotovakschool ging heb ik goed leren instellen. Voor die tijd maakte ik mijn foto’s in de automatische stand, ondanks dat mensen mij toen al vroegen voor hen foto’s te maken.  Dit bevestigd gelijk dat de kijk en creativiteit een foto uniek maakt , toch kreeg ik met regelmatig niet die foto die ik in gedachte had.

Ik weet het, het is taaie kost en misschien niet het leukste gedeelte. Het is nou eenmaal de basis van de fotografie die jouw fotografie meer zal laten spreken. Ik beloof jullie dat het hierna alleen maar leuker wordt !

Waarom zou je dit eigenlijk leren als de automaat ook prima foto’s maakt?

  • meer controle over het beeld dat je in gedachte hebt
  • je kan met instellingen over de standaard grenzen gaan en een eigen stijl creëren
  • het bespaart een hoop tijd en frustratie als je gelijk goed schiet.

Onderstaande ingrediënten maken de foto en wordt de gouden driehoek genoemd:

  • ISO
  • DIAFRAGMA
  • SLUITERTIJD

Voor het maken van een goede foto is voldoende licht nodig. Dit licht komt binnen door de lens. Voldoende licht is dus belangrijk, dit bereik je door bovenstaande ingrediënten te combineren.  Het maken van een foto is te vergelijken met het vullen van een glas water.

camera instellingen

 


 

ISO

Vroeger, misschien nog wel voor jullie tijd, hadden we film rolletjes in een camera. Deze kon je op verschillende sterktes kopen, toen heette het ASA. Voor donkere omgeving foto’s kocht je een hoger getal, soms wel 800 ! Tegenwoordig gaan de ISO getallen veel hoger, toch raad ik aan dit met mate te gebruiken.

Alles heeft met licht te maken in de fotografie, ISO is de instelling die wordt gebruikt om de hoeveelheid licht in de omgeving in te stellen. Op een zonnige dag buiten zijn de licht omstandigheden heel anders dan een grauwe bewolkte dag of binnenshuis.

zonnige dag - ISO 100 
bewolkte dag - ISO 200
schaduw - ISO 400
binnen - ISO 300 - 1250 ( afhankelijk van het weer buiten )
nacht - ISO 1600 en meer

Probeer altijd het ISO getal op zijn laagste te houden voor de beste kwaliteit in details. Ruis komt vooral in beeld op donkere gedeeltes van de foto ( grain lives in the dark is de uitspraak ). Eigenlijk is de ISO pas belangrijk wanneer het licht minder wordt, tot die tijd komt he nauwelijks aan bod.

Zelf gebruik ik weinig flitslicht, ik werk dus eigenlijk altijd met deze instelling binnen. Denk hierbij aan bedrijfsreportages, stillevens en bruiloft ceremonies

iso-cursus-fotografie

Deze foto is binnenshuis gemaakt op een druilerige Hollandse dag.


DIAFRAGMA

Het diafragma staat voor  de opening van jouw lens, hier komt het licht binnen in jouw camera. Uiteraard komt er meer licht op de sensor wanneer deze opening groter is dan bij een kleine opening.

Deze instellingen worden op de camera aangegeven met: f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16 . Veel standaard lenzen hebben een minimale diafragma van f/3.5, dit is altijd af te lezen aan de voorzijde van de lens.

diafragma-cursus-fotografie

Het diafragma wordt ook gebruikt om scherpte diepte in een foto te creëren, zoals het wazig maken van de achtergrond of een mooi bokeh. Hoe lager het getal na de “f”  hoe eerder dit bereikt wordt.

 


SLUITERTIJD

Het woord zegt het al, hoe langzamer de sluitertijd hoe meer licht er op de sensor van de camera komt. De foto zal dus lichter worden met een lage sluitertijd, echter moet je oppassen voor onscherpe foto’s door beweging. Eigenlijk bepaal je met deze instelling hoe lang de lens openstaat, een korte sluitertijd neemt dus een snelle opname met weinig licht.

Met de sluitertijd vang je voornamelijk beweging, deze wil je bij actie haarscherp of misschien juist.

De sluitertijd wordt aangegeven in seconden, of fracties van een seconde. Een sluitertijd van 1/250s is korter dan 1/60s. Ik raad aan minimaal 1/80 of hoger te schieten. Dus een snelle sluitertijd is het glas snel vol en  bij een langzame sluitertijd duurt het langer voordat het glas gevuld is.


 

Aan de slag !camera-setting

Er bestaat geen schema of handleiding voor camera instellingen, iedere foto en ieder moment is anders. Het weer is veranderlijk, ook het moment van de dag. Een foto van een spelend kind maak je anders dan een stilleven.

Pak je camera en draai de instelling op de voorkeuren om te oefenen. De beste leerweg is gewoon doen! Misschien is het een idee per instelling te oefenen. Neem de tijd en heb het geduld dit onder de knie te krijgen. Het kan gebeuren dat je in het begin wel 30 foto’s maakt voordat je de eerste instelling goe krijgt, geef niet op en veel succes !

 


Volgende week  weer een blog voor met een online foto cursus , ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn om anders te gaan fotograferen.

Denk je dat meer mensen meer willen leren fotograferen, deel, like of tweet  dit bericht.

In mei zal ik 1 workshop geven, daarna volgen er meer. Deze workshop fotografie is voor een kleine groep. Volgende week meer over de datum.