Foto’s Backuppen

Fotograaf uit Hellevoetsluis geeft online fototips en cursus voor de beginnende fotograaf

yellow-moldboardEr worden meer foto’s dan ooit gemaakt, mooi moment om eens stil te staan bij het backuppen van jouw dierbare foto’s. Zijn jouw foto’s veilig bij een computer crash, of een andere persoonlijke ramp? Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, neem eens de tijd voor deze belangrijke actie.

Stel jouw digitale foto’s veilig tegen een computer crash, diefstal of brand. Mocht dit jou overkomen heb je al een persoonlijke ramp, maar denk er eens bij na als ook al die foto’s van de kinderen, reizen en andere mooie herinneringen verdwenen zouden zijn!


Harde schijven

zorg dat een foto op drie verschillende plekken wordt opgeslagen. Allereerst op de computer of laptop en daarnaast op een externe harde schijf. De kans is minder aanwezig dat er 2 schijven tegelijkertijd crashen, maar nog steeds is een ramp niet helemaal onmogelijk. Wat als er bij inbraak of brand alsnog 2 schijven verdwijnen. Daar wil je liever niet aan denken, maar het kan. Een oplossing kan zijn een harde schijf op een ander adres te bewaren, zeker wanneer je op vakantie gaat. Tegenwoordig zijn externe harde schijven voor een redelijk bedrag te koop en hebben aardig wat geheugen. Wanneer een externe schijf vol is kan je er beter een nieuwe bij kopen voor bijvoorbeeld de komende jaren( dit i.p.v. oude bestanden verwijderen) .  Let wel op dat externe harde schijven niet tegen een stootje kunnen, bij een valpartij kan deze zomaar permanent beschadigd zijn.


Online backuppen

Online backupsystemen zijn er tegenwoordig ook volop. De meeste diensten zijn gratis, maar voor een klein bedrag kan je bijna oneindig online backuppen . Wanneer je eraan begint zal je even bezig zijn om de afgelopen jaren veilig te stellen, maar wanneer je het daarna bijhoudt of zelfs automatiseert neemt het weinig tijd in beslag. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal foto’s en de internet verbinding . De bekendste online back-up systemen zijn iCloud wanneer je met apple werkt ( voor apple gebruikers is de timecapsule ook een must) en dropbox. De gratis versie van Dropbox geeft je al 2 gb opslagruimte, met de betaalde versie voor 10 euro per maand krijg je een terabyte. Een terabyte is 1000 gigabyte ! Bijkomend voordeel aan online backuppen is dat de bestanden overal toegankelijk zijn, waar je ook bent en welk apparaat je ook bedient.

Mocht een kaart, een computer of een externe harde schijf crashen ? Er zijn dan nog steeds mogelijkheden de bestanden ( vaak tegen betaling ) terug te halen. Uiteraard zijn er gevallen dat dit niet meer lukt, alweer een reden aan de slag te gaan met backuppen. Succes !

Aan de slag met Dropbox