De Mooiste Belichting

cursus-fotografie-belichtingOp zoek naar de mooiste belichting deze week, hiervoor zal je vooral zelf in actie moeten komen. Ik vind het belangrijk dat je altijd maakt waar je zelf van houdt, een foto is  persoonlijk.

Het woord fotografie betekent: Licht.  Belichting is dan ook een belangrijk onderdeel van een goede foto.  Natuurlijk zijn er regeltjes en richtlijnen voor de fotografie, maar dit zijn geen geschreven wetten en als je een eigen stijl wilt creëren is het leuk te spelen met licht. Net als de camera instellingen zijn de licht instellingen afhankelijk van de situatie en het moment. Is het bewolkt of zonnig, ochtend of avond, portretfotografie of groepsfotografie, stilleven of een actiefoto.


Foto belichtingen

Instellingen:

De mogelijkheden zijn oneindig als je een moderne digitale camera hebt waarbij je handmatig kan instellen. Het spelen met de sluitertijd en de diafragma zorgt voor afwisseling in de belichting en de scherpte diepte van de foto ( zoals een wazige achtergrond).

Sluitertijd: Bewegende voorwerpen of acties kan je scherp vastleggen met een snelle sluitersnelheid vanaf 1/125 tot 1/1000 seconde.

Diafragma:

Het diafragma , de opening van de lens, kun je instellen voor de hoeveelheid licht die door de lens komt. Dit bepaalt tevens ook de scherpte diepte van de foto. Wanneer je alleen het onderwerp scherp wil maken kies je een diafragma met een scherpte diepte. Probeer het getal ( f5.6, f4, f2.8) dan zo laag mogelijk te houden.

Wanneer het aanwezige licht onvoldoende is voor een goede foto kun je gebruik maken van kunstmatig licht. In de gemiddelde consumenten camera zit een flitslicht ingebouwd als pop up, deze kleine flitser heeft wel zijn beperkingen. Voor het grote inflits werk wordt er met opsteek flitsers gewerkt. Deze externe flitsers zijn op de hotshoe van de camera te schuiven.

Reflectiescherm:

reflectieschermEr zijn ook kleine en grote schermpjes die als een reflectiescherm licht terugkaatsen op het onderwerp. Dit zijn leuke en betaalbare uitklapbare schermen in diverse soorten en maten in de kleuren wit, zilver of goud. Mocht je voor aanschaf eerst willen proberen of dit iets voor jou is, gebruik dan eens een spiegel, een stuk wit papier,aluminium folie of piepschuim. Pas op dat je een model niet verblind met een spiegel of scherm, de weerkaatsing kan sterk zijn. Te koop bij Kamera-Expres

 


Hoe vind je de mooiste belichting

Het goede licht vinden is iets dat langzaam eigen moet worden, ook al zijn er mensen die het direct zien. Een goed belichte foto geeft een rustig plaatje en laat het onderwerp centraal staan. Kijk eerst goed om je heen voordat je een foto maakt en let op het volgende

  • vermijd hard zonlicht en zeker harde schaduwen, ik ben zelf dol op bewolking 🙂
  • binnenshuis zo dicht mogelijk bij een raam

Fotografie belichting: Ook hier geldt…. oefening baart kunst. Met de digitale camera’s van tegenwoordig maakt het gelukkig niet uit hoeveel foto’s je maakt en wissen is eenvoudig. Dus ga proberen en geef niet op.


Aan de slag

Neem een voorwerp: plantje, een gewillig model of een knuffelbeest en ga aan de slag.  Fotografeer het onderwerp met verschillende instellingen en zet het voorwerp op verschillende plaatsen in de ruimte. Maak eventueel notities voor jezelf.  Kijk en onderzoek wat er met de foto gebeurt, je zal de juiste foto belichting vinden en ook de belichting waar jouw voorkeur naar uitgaat. Smaken verschillen.

Vergeet niet te experimenteren !