no knead bread uit de Dutch oven

Een heerlijk vers no knead brood is vooral een echt no nonsense broodje. Zalig in al zijn eenvoud met weinig ingrediënten en iedereen kan het maken. Na slechts een misbaksel hebben we het recept voor de Dutch oven gevonden, de grootste truc is het brood niet direct op de bodem van de pan te leggen of de kooltjes beter te verspreiden aan de onderzijde.


  • Ingrediënten

  • 450 volkorenbloem
  • 350 ml lauw water
  • snufje zout
  • 1 theelepel gist

Meng alle ingrediënten met een spatel in een grote kom tot een klonterig deeg en laat deze 12 uur rusten, oftewel ga een dagje op pad of bereid het vast de avond van te voren. Wanneer het deeg goed gerezen is maak je er een mooie bol van, kneed het nooit te lang. Wij maken hem op hete kolen in the Dutch Oven, deze wordt verwarmd tot 450 degrees op de meter. Aan de onderzijde leggen we hem op een roostertje zodat hij niet verbrand, zo heeft hij aan alle kanten een knapperige korst.

Er is niets lekkerder dan een vers warm brood uit eigen oven, binnen of buiten.