De Smartphone als Camera

Smartphone fotografie tips

De mooiste foto’s maken met je smartphone camera ? Fotograferen met je smartphone, we doen het dagelijks. De kwaliteit van de camera’s in smartphones zijn steeds beter geworden. Dit scheelt echter wel per merk, maar een losse digitale camera lijkt inmiddels  overbodig. lees met deze online foto cursus  tips om de beste kwaliteit en mogelijkheden uit jouw smartphone camera te halen.

blog-amsterdam
De smartphone is voor velen inmiddels dé camera, simpelweg omdat je deze altijd bij je hebt en alle foto’s direct kunt delen via social media. Gebruik jij ook jouw smartphone regelmatig als camera, haal dan alles uit dit apparaat en bestudeer goed wat jouw smartphone kan.

Er is een verschil tussen een foto maken en een momentopname maken, zelf benoem ik het een foto of een kiekje. Een kiekje is vaak  geen fotografisch hoogstandje, maar wel een moment die je wilt vastleggen en bewaren. Ik maak zelf als fotograaf ook kiekjes wanneer ik bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark ga. Een foto is voor mij een bewuste creatie, daar denk ik na over welke belichting, de compositie en het onderwerp. Kiekjes worden genoeg gemaakt met de smartphone, nu is de uitdaging ook eens echte foto’s te maken.


Denk om de kwaliteit

  • Om de kwaliteit op de smartphone foto hoog te houden is het verstandig niet te veel in te zoomen, beter om met de benen in te zoomen als dit mogelijk is.
  • In het donker zal de kwaliteit ook achteruit gaan, hier komt de korrelige ruis tevoorschijn. Op het kleine smartphone scherm lijkt de foto vast aardig, maar wanneer deze foto wordt afgedrukt of uitvergroot zal deze van slechte kwaliteit zijn.
  • Op een smartphone camera zitten twee camera’s , aan beide kanten een camera. De camera aan de voorkant kennen we als de populaire selfie camera, de kwaliteit van de selfie camera is een stuk minder dan de camera aan de andere kant.

Apps

Het aanbod van Apps is enorm, voor zowel IOS, Android of de Windows telefoon. De populairste app voor iPhones en smartphones met Android is Instagram, op deze app kun je  foto’s aanpassen met filtereffecten en vervolgens eenvoudig  delen via diverse social media kanalen. Deze app past bij iedereen, maar daarnaast zijn er ook apps die focussen op verschillende stijlen binnen de fotografie. Om die reden ga ik geen lijst met beste apps noemen. Ga op zoek naar foto apps die vooral bij jou past, populaire camera apps zijn vaak gewoon gratis. Uitproberen is dus gemakkelijk en de app is zo weer verwijderd.


Aan de slag

  • Schakel de effecten en filters uit voor het maken van een foto, beter deze later te gebruiken in een app. De kwaliteit is vaak beter wanneer de originele foto daadwerkelijk origineel gemaakt wordt. Niet elke foto ziet er beter uit met een filter.
  • Neem de tijd voordat je een foto maakt, bekijk het onderwerp eerst goed.
  • Experimenteer en maak niet alleen standaard foto’s, misschien eens leuk van een andere invalshoek een foto te maken door bijvoorbeeld te bukken of de smartphone schuin te houden.
  • Neem meerdere foto’s van het onderwerp, dit is handig om te oefenen en  functies van de camera uit te proberen. Later kunnen de mooiste foto’s eruit gehaald worden.
  • Je kunt een foto altijd beter iets te ruimer nemen, exact uitsnijden kan later.
  • Probeer  een zo hoog mogelijke resolutie te gebruiken bij het maken van de foto, dit is bij de meeste smartphones  aan te passen bij de instellingen .

 

Heel veel plezier en vergeet niet om een goede back up te maken van die mooie foto’s !