De session days voor uw fine art portretten zijn terug in 2024

Kos: Van Oude Ruïnes tot Zonsondergang in Zia

Dit eiland straalt een onmiskenbare bezieling uit en omarmt je meteen met het gevoel van iets bijzonders, ver van alledaags. Het is al eeuwenlang een geliefde plek voor mensen, doordrenkt van geschiedenis die bijna tastbaar is. Als een liefhebber van oude culturen, koester ik de wens om een glimp op te vangen van de beschavingen die hier ooit heersten. Op Kos krijg ik een bescheiden indruk van de grootsheid die hier ooit heerste.

De overblijfselen van het vroegere, veel grotere Kos zijn wijdverspreid en getuigen van een verleden dat te kostbaar lijkt om te onderhouden en te beschermen. Dit biedt ons echter de kans om vrijelijk door de oude Romeinse straten te dwalen en ons voor te stellen hoe prachtig het hier ooit was, voordat o.a. aardbevingen de schitterende bouwwerken verwoestten.

Wat het eiland ook bijzonder maakt, is de ongerepte en ruige natuur. De massieve stenen en de immer aanwezige zee geven je een avontuurlijk gevoel. Hier lijken katten de meest voorkomende inwoners te zijn, en ze worden door iedereen getolereerd en zelfs gevoerd. Als kattenliefhebber is het een vertederend gezicht om bij elke oogopslag een kat te ontmoeten. Dit eiland is duidelijk niet geschikt voor kattenhaters.

Het eten hier is even puur als rijk aan smaken, met lokale ingrediënten die de smaakpapillen strelen. Elke maaltijd is zowel voedzaam als verrukkelijk, en met de Griekse sfeer en klanken op de achtergrond smaakt alles nog specialer. Naast Kos hebben we andere eilanden verkend en gekozen voor de kleinste boot in de haven. Op intieme wijze werden we rondgevaren en bezochten we niet alleen eilanden, maar ook baaien die aanvoelden als paradijs. Hier hebben we gesnorkeld en genoten van een barbecue.

De zonsondergangen op dit eiland schilderen een prachtig licht over het landschap. De meest schitterende kleuren komen tevoorschijn, zowel vanaf de top van de berg in Zia als langs de kust in Kos stad.

Ook een aanrader is een bezoek aan de natuurlijke thermen op het eiland. Tussen de wilde geiten daalden we af van de rotsklif en genoten we van het warme water. Soms was het water zelfs te heet, maar gelukkig konden we een stukje verder de zee in zwemmen, waar het zeewater de temperatuur vermengde tot een aangenaam warm bad midden op zee.

Een onvergetelijke reis, niet alleen een ontmoeting met een hedendaagse cultuur, maar ook een inkijkje in een ver verleden. Het voedde onze nieuwsgierige geest en liet een blijvende indruk achter.